فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 82، بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 82، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اسحاق امیدوار، حسین ارزانی*، سعید محتشم نیا، سید اکبر جوادی، محمد جعفری صفحات 1-10

    بدون توجه به تولید گیاهان یک مرتع، برنامه ریزی و مدیریت دام و مرتع مقدور نمی باشد. توجه به تولیدات علوفه مرتعی، اساسا برای مدیریت کارآمد و موثر مراتع ضروریست. این مهم با تعیین رابطه بین میزان تولید علوفه گیاهان و متغیرهای اقلیمی موثر بر آنها، در عرصه تعیین می گردد. به همین منظور، مقادیر تولید علوفه سالانه گونه های شاخص مرتعی، در سایت امیدآباد شرقی، طی سال های 1386- 1377 به مدت 10 سال در طرح ملی ارزیابی مراتع مناطق مختلف آب و هوایی و اندازه گیری دوباره آنها طی سال های 1395-1396 به مدت 2 سال و درمجموع به مدت 12 سال، به روش قطع و توزین در داخل 60 پلات تصادفی دو مترمربعی در طول چهار ترانسکت 300 متری اندازه گیری شد. مقدار بارندگی و دمای ماهانه در این فاصله زمانی نیز با استفاده از داده های ایستگاه هواشناسی آباده در کل ماه ها به طور جداگانه در هر سال محاسبه گردید. مقدار تولید علوفه خشک سالانه هر گونه به عنوان متغیر وابسته و مقدار بارندگی و دمای محاسبه شده به عنوان متغیرهای مستقل منظور و روابط بین آنها با استفاده از برنامه رگرسیون چند متغیره خطی در نرم افزار SPSS بررسی شد. نتایج نشان داد که بارندگی و دمای فصل زمستان و پاییز بر تولید گونه تاثیر معنی دار گذاشته است و بارندگی های بهاره و همچنین دمای فصل رویش یعنی فروردین و اردیبهشت، به تنهایی بر تولید علوفه گونه ها تاثیر نداشته است. بر اساس نتایج پژوهش، با در اختیار داشتن داده های بارندگی و دما، تولید علوفه سالانه تفکیک شده گونه های مورد بررسی و تولید سالانه سال های آینده با دقت بالا قابل برآورد می باشند.

    کلیدواژگان: بارندگی، دما، تولید علوفه، مناطق استپی، فارس
  • فاطمه غلامی، طیبه مصباح زاده، غلامرضا زهتابیان* صفحات 11-20

    خشکسالی و گرد و غبار ازجمله مخاطرات جوی هستند که به دلیل عوامل گوناگون طی سالیان متمادی، گریبان گیر مناطق غربی و جنوب غربی کشور شده اند. از آنجایی که خشکسالی های اخیر تاثیر بسزایی در پیدایش و تشدید گرد و غبار داشته است. ازاین رو مطالعات مربوط به آن هم مهم تلقی می شود. در این مطالعه نوسانهای زمانی و مکانی خشکسالی هواشناسی و گرد و غبار استان خوزستان در مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه بررسی شد. برآورد خشکسالی با استفاده از شاخص بارش - تبخیر و تعرق استاندارد (SPEI)و برآورد وقوع گرد و غبار بر مبنای کدهای پدیده 07 و 09 با میدان دید کمتر از یک کیلومتر میسر شد. به منظور حصول اطمینان انطباق خشکسالی بر فراوانی گرد و غبار، اقدام به برقراری روابط همبستگی پیرسون میان دو پدیده گردید. نتایج حاصل از همبستگی نشان از وجود ارتباط مستقیم و معنی دار میان خشکسالی هواشناسی و تعداد روزهای غبارآلود را در استان داد. به نحوی که بیشترین همبستگی مربوط به ماه های فوریه، جولای، ژوین، آگوست و می می باشد. بیشترین سطح معناداری نیز به فصول زمستان و تابستان و بعد بهار اختصاص یافته است. همچنین همبستگی متقاطع نیز حکایت از آن دارد که رویداد گرد و غبار همزمان و یک ماه پس از آن بیشترین تاثیر را از خشکسالی می پذیرد.

    کلیدواژگان: خشکسالی هواشناسی، شاخص بارش- تبخیر و تعرق، کدهای پدیده، همبستگی پیرسون
  • مهشید سوری، طیبه علیبیگی*، مهدی عرفانیان، جواد معتمدی، رستم خلیفه زاده صفحات 21-33

    پایش مراتع برای تحقیق در مورد تغییرات جهانی و توسعه پایدار، مهم می باشد. تولید ناخالص اولیه یکی از عوامل کلیدی برای درک شرایط گراسلند در حال رشد است. محصولات تولید ناخالص اولیه سنجنده MODIS ماهواره های Terra و Aqua که بر اساس مدل LUE و داده های بازتاب سطح زمین استخراج می شوند، به پارامترهای FPAR و بازدهی مصرف نور حساسیت دارند. هدف این مطالعه معرفی یک شاخص بهبودیافته مبتنی بر محصولات تولید ناخالص اولیه و شاخص پوشش گیاهی NDVI سنجنده MODIS می باشد. عملیات میدانی از تاریخ 19 اردیبهشت 1394 همزمان با رشد پوشش گیاهی در حوضه مطالعاتی رزین استان کرمانشاه انجام  شد. در هریک از تیپ ها، مناطق معرف تعیین شد و در هریک از نقاط معرف 6 عدد ترانسکت 100 متری مستقر گردید. در امتداد هر یک از ترانسکت ها 5 عدد پلات به فاصله 20 متر قرار داده شد و در مجموع 84 عدد ترانسکت و 420 پلات در سطح حوزه مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعاتی مانند نوع تیپ مرتع و میزان علوفه تر واقعی (AFY, kg/ha) در حوضه رزین بررسی شد. در مجموع سه تیپ در حوزه شناسایی گردید. داده های تولید ناخالص اولیه تغییریافته با داده های اندازه گیری شده در حوضه رزین استان کرمانشاه محاسبه و اعتبارسنجی شد. نتایج نشان داد که در تیپ 1 با R2 معادل 77/0 شاخص Ss تولید ناخالص اولیه ndvi به عنوان شاخص بهبودیافته، در تیپ 2 شاخص Ss تولید ناخالص اولیه ndvi با R2 73/0، تیپ 3 شاخص Ss تولید ناخالص اولیه ndvi با R2 معادل 71/0 و در نهایت کل تیپ مرتع شاخص Ss تولید ناخالص اولیه ndvi با R2 معادل51/0 تعیین گردید. داده های تولید ناخالص اولیه تغییریافته یک شاخص قابل قبول برای پایش گراسلند است. به طوری که دقت برآورد تولید مراتع بر اساس شاخص Ss تولید ناخالص اولیه ndvi، 80 درصد به دست آمد. نتایج آماری مقایسه مقادیر برآورد شده با مشاهدات صحرایی حکایت از دقت قابل قبول مدل های آماری در برآورد تولید دارد. از آنجایی که داده های MODIS دو بار در روز در دسترس می باشند، شاخص بهبودیافته می تواند نیاز واقعی پایش مراتع را در مقیاس منطقه ای پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: تولید مرتع، تولید ناخالص اولیه، NDVI، کسر پوشش گیاهی
  • ماشاالله محمدپور*، محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش، جعفر حسین زاده صفحات 34-54

    مراتع زیراشکوب جنگل های تنگ دالاب در شمال غرب شهر ایلام طی ماه های اردیبهشت تا آبان چرا می شوند. برای بررسی رفتار چرایی و تعیین وابستگی دام به منابع علوفه ای، تعداد سه بز و سه گوسفند کردی از سه گله منطقه به طور تصادفی انتخاب و با نصب دستگاه GPS بر آنها، هر ماه اطلاعات مسافت و زمان حرکت دام ثبت شد. نقشه های سازند زمین شناسی، شیب، ارتفاع، کاربری اراضی و فرم زمین تهیه و اطلاعات ماهانه GPS با نقشه ها تلفیق گردید. سنجش میزان تولید منطقه در قالب 27 پلات نمونه از منبع علوفه ای زیراشکوب و 25 نمونه از درختان و درختچه ها انجام شد. نتایج نشان داد که بز روزانه به طور متوسط 7/7 کیلومتر تحرک داشته و مسافتی در حدود 6/2 کیلومتر برای چرا طی کرده است؛ اما این ارقام برای گوسفند به ترتیب 8/7 و 9/1 کیلومتر است. همچنین مشخص شد که بزها در طبقه ارتفاعی 1400 تا 1500 متر و گوسفندها در طبقه ارتفاعی 1300 تا 1400 متر حضور بیشتری داشته اند. دام ها گرایش بیشتری به چرا در مناطق زیر اشکوب جنگلی داشته و شیب های کمتر از 30 درصد، فرم زمین تپه ای و سازند زمین شناسی پابده را ترجیح داده اند. مقایسه زمان های چرا، حرکت و توقف دام نشان داد که بین نوع دام ها از نظر رفتار چرایی تفاوت وجود ندارد؛ ولی بین نوع فعالیت (حرکت، توقف و چرا) در ماه های مختلف تفاوت وجود دارد. بررسی رفتار چرایی دام با استفاده از فیلمبرداری مشخص نمود که دام ها حدود 33 تا 36 دقیقه برای چرا، سه تا پنج دقیقه توقف و 12 تا 14 دقیقه برای حرکت بدون چرا زمان صرف کرده اند. در نهایت مشخص شد که حدود 50 درصد تولید نسبی علوفه از مراتع زیراشکوب، 34 درصد از درختان جنگلی و 10 درصد از زراعت زیراشکوب بوده است؛ بنابراین وابستگی جیره دام به مرتع زیراشکوب حدود 61 درصد، درختان جنگلی 25 درصد و زراعت زیراشکوب 7 درصد است.

    کلیدواژگان: رفتار چرایی، زیراشکوب جنگل، شیب، ارتفاع، سازند زمین شناسی
  • محمدامین سلطانی پور، احسان زندی اصفهان* صفحات 55-68

    به منظور تعیین ارزش غذایی پنج گونه شورروی به نام های Aeluropuslagopoides، Atriplexleucoclada،Desmostachyabipinnata ،Halopyrummucronatum و Halocnemumstrobilaceum ، این بررسی در سال 1395 در استان هرمزگان انجام شد. نمونه های گیاهی در سه مرحله فنولوژیک شامل رشد رویشی، گلدهی و بذردهی از دو منطقه زمین سنگ و سیریک جمع آوری و هشت صفت کیفیت علوفه شامل درصد پروتئین خام (CP)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)، درصد قندهای محلول در آب (WSC)، درصد دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF)، درصد فیبرخام (CF)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، انرژی متابولیسمی (ME) و درصد خاکستر اندازه گیری شدند. تجزیه وتحلیل واریانس داده ها به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که اثر گونه برای تمام صفات، اثر مراحل رشد فنولوژیکی برای چهار صفت درصد پروتئین خام (CP)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)، درصد خاکستر و انرژی متابولیسمی (ME) و اثر متقابل گونه در مرحله رشد فنولوژیکی برای کلیه شاخص های کیفی بجز درصد قندهای محلول در آب (WSC) معنی دار بود. حداکثر کیفیت علوفه در مرحله رشد رویشی بدست آمد و گونه  Atriplex leucocladaنسبت به دیگر گونه های شورروی مورد بررسی از نظر ارزش غذایی برتری نشان داد. بنابراین در اصلاح مرتع مناطق با بارندگی مشابه استفاده از این گونه بومی بجای گونه های خارجی این جنس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، گیاهان شورروی، مراحل مختلف رویشی، استان هرمزگان
  • صدیقه زارع کیا*، ناصر باغستانی میبدی، علی بمان میرجلیلی، محمدرضا احمدی رکن آبادی صفحات 69-81

    به منظور بررسی اثر روش های بیومکانیکی بر افزایش پوشش در مناطق خشک، سه منطقه شامل اشکذر، گهر و چاه متک اردکان در استان یزد انتخاب گردید. محل های آماربرداری در محدوده عملیات ذخیره نزولات و خارج آن (شاهد) تعیین و در پایان فصل رویش (اردیبهشت 97) آماربرداری انجام شد. برای این کار در محدوده هر منطقه 100 پلات 9 مترمربعی (3*3) به فاصله 12 متر از همدیگر و در طول 5 ترانسکت 300 متری که به طور موازی و به فاصله 100 متر از یکدیگر در نظر گرفته شده بود، انداخته شد. در داخل هر پلات درصد پوشش تاجی و تراکم گونه های مختلف اندازه گیری گردید. داده ها با آزمون t مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان از افزایش پوشش در درون کنتورفارو و هلالی آبگیر دارد، به طوری که متوسط پوشش در مراتع اشکذر، چاه متک و گهر اردکان در منطقه دارای ذخیره نزولات از 2 تا 3 درصد نسبت به منطقه شاهد افزایش یافته است. همچنین افزایش تراکم گونه های مختلف نیز در منطقه ذخیره نزولات قابل مشاهده بود. این در حالی است که بذرپاشی تنها در سال ایجاد ذخیره نزولات انجام شده است. به طورکلی با توجه به وضعیت پوشش گیاهی و میزان تراکم گیاهان با تفکیک گونه ای، انجام عملیات اصلاحی ذخیره نزولات توام با بذرکاری با استفاده از گونه های Artemisia sieberi و Salsola tomentosa برای مراتع بیابانی با بارندگی کمتر از 100 میلیمتر می تواند موفقیت آمیز باشد

    کلیدواژگان: طرح مرتع داری، پارامترهای گیاهی، مدیریت مرتع، استان یزد
  • یاسر قاسمی آریان*، حسین آذرنیوند، علی طویلی صفحات 82-92

    جستجو در دیدگاه های فنی مدیریت منابع طبیعی کشور، حکایت از این واقعیت مهم دارد که رویکردهای مدیریتی نقش بسیار مهمی در حفاظت، احیاء و بهره برداری پایدار از این منابع دارند. در همین راستا، این پژوهش با هدف ارزیابی و مقایسه شاخص های اکولوژیکی مراتع احیاءشده، تحت دو نوع رویکرد مدیریتی اکولوژیک محور و اجتماعی- اکولوژیک محور انجام شد. برای این منظور، پروژه بین المللی ترسیب کربن و پروژه بیابان زدایی دشت سربیشه، به ترتیب به عنوان دو پروژه با رویکردهای مدیریتی اجتماعی- اکولوژیک محور و اکولوژیک محور انتخاب گردیدند. سپس در محدوده اجرایی هر پروژه، سه نوع عملیات اصلاحی مرتع شامل بوته کاری، احداث هلالی آبگیر، بذرکاری و بذرپاشی انتخاب و درصد پوشش گیاهی، مقدار تولید علوفه و کربن ترسیب یافته در خاک، مبنای ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. پوشش گیاهی با روش استقرار ترانسکت خطی، مقدار تولید با روش نمونه گیری دوبل و کربن خاک با روش والکلی و بلاک اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس اثر متقابل نوع مدیریت و عملیات اصلاحی بر مقدار شاخص های اکولوژیکی، اختلاف معنی دار را در سطح یک درصد نشان داد. به طوری که بیشترین مقدار شاخص ها، در مدیریت اجتماعی اکولوژیک محور تحت عملیات بوته کاری و کمترین مقدار آن در مدیریت اکولوژیک محور، تحت همان فعالیت مشاهده گردید. نتایج بیانگر آن است که ظرفیت سازی، نهادسازی و مشارکت واقعی جامعه محلی در تمام مراحل برنامه ریزی، اجرا، نظارت و بهره برداری از عرصه های مذکور، در رویکرد مدیریتی اجتماعی- اکولوژیک محور موفقیت بیشتری در ارتقای شاخص های اکولوژیکی مرتع به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی اکولوژیکی، مدیریت اکولوژیک محور و اجتماعی- اکولوژیک محور، پروژه بین المللی ترسیب کربن، خراسان جنوبی
  • علی طویلی*، حامد اسکندری دامنه صفحات 93-105

    جوانه زنی بذر معمولا بحرانی ترین عامل تعیین کننده موفقیت یا شکست استقرار گیاه است. از مهمترین عوامل محیطی موثر در جوانه زنی، استقرار و رشد گیاه، دما و رطوبت می باشند که اثرات قابل توجهی بر ویژگی های جوانه زنی از جمله درصد و سرعت جوانه زنی دارند، بدین منظور برای تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی بذر کنار، در یک مطالعه آزمایشگاهی، خصوصیات جوانه زنی بذرهای این گیاه در دماهای مختلف، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی واکنش جوانه زنی در دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد انجام شد. دماهای کاردینال جوانه زنی بذر کنار با استفاده از سرعت جوانه زنی و با سه مدل بتا، دوتکه ای و دندان مانند برازش گردید. به منظور انتخاب مدل برتر و سنجش دقت مدل در توصیف سرعت جوانه زنی بذر کنار نسبت به دما، از آماره های جذر میانگین مربعات (RMSE) و ضریب تبیین (R2) استفاده شد. به گونه ای که ضریب تبیین بالاتر و جذر میانگین مربعات خطای کمتر، نشان دهنده همبستگی بیشتر مدل با واقعیت است. نتایج نشان داد که این آماره ها در مدل دو تکه ای نسبت به سایر مدل ها بهتر است و مقدار آن به ترتیب برابر با 0004/0 و 98 درصد می باشد. بنابراین بر اساس مدل دو تکه ای که مدل برتر شناخته شد، دمای پایه، بهینه و بیشینه سرعت جوانه زنی بذر این گیاه به ترتیب برابر 6/8، 3/34 و 49 درجه سانتی گراد محاسبه شد. سپس به منظور بررسی جوانه زنی و رشد گیاهچه کنار نسبت به تنش شوری و خشکی در دمای بهینه، آزمایش دیگری به اجرا در آمد. در این آزمایش جوانه زنی بذرها در شش سطح تنش شوری و خشکی، با پتانسیل اسمزی (صفر ، 2- ، 4-، 6-، 8- و 10- بار) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که تنش شوری و خشکی، درصد و سرعت جوانه زنی بذر کنار را کاهش داد به طوری که در حالت شاهد جوانه زنی 97 درصد و در 10- بار در حالت شوری به 16 درصد و در حالت خشکی به 0 کاهش یافت. ضمن آنکه در مقایسه با خشکی، جوانه زنی بذر کنار جساسیت بیشتری نسبت به تنش شوری نشان داد.

    کلیدواژگان: درخت کنار، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، مدل بتا، مدل دندان مانند، مدل دوتکه ای
  • شهرام بانج شفیعی*، محمد خسروشاهی، لیلا کاشی زنوزی، علی اشرف جعفری صفحات 106-117

    به منظور جایگزینی مالچ های نفتی، در این تحقیق اثر یک نوع مالچ غیرنفتی تخریب پذیر با نام تجاری Nucleus (MA-19) بررسی شد. اجرای این تحقیق با این هدف دنبال شد که اگر عاری بودن اثرهای منفی مالچ مذکور بر جوانه زنی و رشد نهال در آزمایش ها به اثبات برسد، از آن بتوان در پروژه های تثبیت بیولوژیکی خاک استفاده نمود. انجام این مطالعه طی سال های 98-1396 در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور بر روی بذرها و نیز نهال تاغ  (Haloxylon persicum) و قره داغ (Nitraria schoberii)به صورت کاشت در گلدان در فضای باز اجرا شد. قبل از انجام آزمایش های جوانه زنی، از قوه نامیه بذرها که از بانک ژن موسسه متبوع تهیه شده بود، اطمینان حاصل گردید. پس از تعیین درصد جوانه زنی بذرها (به میزان90-85 درصد)، نسبت به کاشت بذرها در محیط گلخانه اقدام شد. سپس بلافاصله سطح خاک گلدان ها برای مقایسه با شاهد، با مالچ به صورت اسپری تیمار شد. در آزمایش های گلدانی که به صورت کاشت نهال بود، پس از استقرار نهال ها در گلدان، سطح خاک با مالچ مذکور اسپری شد. آبیاری گلدان ها به صورت یکسان و به اندازه ظرفیت زراعی خاک و براساس منحنی رطوبت خاک بود که با توجه به شرایط آب و هوایی و دما در هر ماه حداکثر فقط یک مرتبه انجام شد. آزمون آماری و مقایسه میانگین ها طبق نتایج T-Test نشان دادند که تیمار مالچ هیچگونه عوارض منفی بر روی جوانه زنی، زنده مانی، ارتفاع و قطر یقه نهال ها ندارد و از این نظر مالچ استفاده شده مانند تیمار شاهد (بدون مالچ) عمل می کند

    کلیدواژگان: ارتفاع نهال، جوانه زنی، قطر نهال، زنده مانی، مالچ نفتی
  • محمد ابوالقاسمی، حنانه محمدی کنگرانی*، حسین آذرنیوند، محمدعلی امامی میبدی صفحات 118-128

    مراتع از گونه های مختلف گیاهی با خصوصیات رویشی متفاوت تشکیل شده که ارزش چرایی معینی دارند. ازاین رو دام چراکننده نیز برحسب آن از خود رفتار چرایی خاصی بروز می دهد. بدون شناخت این رفتارها، برنامه ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی باشد. این پژوهش طی سال های 1394 تا 1396 در مراتع حاشیه کویر طبس بر روی گله های شتر انجام شد. پارامترهایی مانند مدت زمان چرا، مدت زمان استراحت، زمان حرکت دام، طول مسافت طی شده و سرعت حرکت دام با استفاده از دستگاه GPS بررسی گردید. نتایج نشان داد که در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان مدت زمان چرا، زمان حرکت دام، طول مسافت طی شده و سرعت حرکت دام در سطح 1 درصد و پارامتر مدت زمان استراحت در سطح 5 درصد دارای اختلاف معنی دار بودند. بیشترین مدت زمان چرا (342 دقیقه)، مدت زمان استراحت (119 دقیقه) و طول مسافت طی شده (66/21 کیلومتر) توسط شتر در مراتع مورد مطالعه در فصل تابستان و کمترین آنها در فصل زمستان بود. بیشترین سرعت حرکت (12/2 کیلومتر بر ساعت) و زمان حرکت (359 دقیقه) در فصل بهار و کمترین آنها در فصل زمستان بود. بنابراین اطلاع از پارامترهای مذکور مدیریت مرتع را در تعیین زمان مناسب برای حرکت شتر در مرتع یاری کرده و سبب افزایش عملکرد دام خواهد شد.

    کلیدواژگان: زمان چرا، دام، مدیریت مرتع، ارزش چرایی، زمان استراحت
  • حسن قلیچ نیا*، محمد فیاض، هاجر نعمتی صفحات 129-137

    در برنامه افزایش تولید علوفه، گردآوری دانش استقرار گیاهان علوفه ای ضروریست. در این راستا، بذرهای گونه اسپرس(Onobrychis altissima.) برای بررسی روش های مختلف مرتع کاری از توده های بومی آن در مناطق مرتعی حوضه آبخیز بلده نور در استان مازندران در سال 1392 جمع آوری و در ایستگاه آبخوانداری پشت کوه ساری با متوسط بارندگی 320 میلی متر و اقلیم نیمه خشک سرد مرتع کاری شد. دو تیمار بذرکاری و بذرپاشی در دو تاریخ مرتع کاری پاییزه و بهاره در قالب طرح کرت های خرد شده با تیمار اصلی تاریخ مرتع کاری و تیمار فرعی روش مرتع کاری (بذرکاری و بذرپاشی) با استفاده از طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مقایسه شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل ارتفاع گیاه، پوشش تاجی، تولید بذر، تولید گیاه و درصد استقرار بوده است. نتایج نشان داده است که بین مرتع کاری گونه اسپرس در دو روش بذرپاشی و بذرکاری در دو فصل بهار و پاییز برای فاکتورهای مورد تحقیق (ارتفاع گیاه، پوشش تاجی، تولید، بذر و تولید گونه) اختلاف معنی دار وجود دارد. روش بذرکاری در فصل پاییز دارای بیشترین مقادیر فاکتورهای مورد بررسی بوده است. بنابراین امکان اصلاح مراتع مناطق مشابه آب و هوایی با گونه اسپرس به روش بذرکاری برای افزایش تولید علوفه و چرای مستقیم دام وجود دارد.

    کلیدواژگان: اسپرس، بذرکاری، بذرپاشی، مرتع کاری بهاره و پاییزه
  • محمدرضا شهرکی، احمد عابدی سروستانی*، عبدالرحیم لطفی صفحات 138-150

    تغییرات نامطلوب آب و هوا، خشکسالی و سیل تاثیر منفی بر عرصه های منابع طبیعی، محصولات زراعی و بهره وری دام به عنوان منابع اصلی معیشت روستاییان دارند. بنابراین، بررسی درک جوامع روستایی از بروز تغییرات اقلیمی و ارتباط آن با معیشت پایدار مهم می باشد. این تحقیق بدین منظور و با روش تحقیق توصیفی- پیمایشی انجام شد. در این تحقیق، تعداد 297 نفر از ساکنان با سن 35 سال به بالا در 10 روستای حوزه آبخیز اوغان استان گلستان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن با استفاده از نظرات استادان دانشگاه و کارشناسان منابع طبیعی مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که سن، تعداد دام، سابقه دامداری، مدت اقامت در روستا و میزان درآمد افراد با درک آنان از بروز نشانه های تغییر اقلیم دارای رابطه مثبت و معنی دار می باشد. یافته های ارزیابی مدل معادلات ساختاری نشان داد که بین میزان درک از بروز نشانه های تغییر اقلیم و تغییرات معیشتی افراد، رابطه علی- معلولی وجود دارد، به طوری که با افزایش آگاهی روستاییان از بروز نشانه های تغییر اقلیم، معیشت آنان با تغییرات بیشتری روبه رو شده است.

    کلیدواژگان: جوامع محلی، تغییرات اقلیمی، معیشت، آسیب پذیری، استان گلستان
  • بهنوش کریمی مفرح، منصوره قوام*، عبدالنبی عبده کلاه چی صفحات 151-163

    پایش تغییرات مراتع این امکان را فراهم می کند که در زمینه به کارگیری برنامه های مدیریتی و حفاظتی با آگاهی تصمیم گیری شود. هدف از این پژوهش پایش تغییرات مراتع در بازه های پنج ساله در دوره زمانی 2000 تا 2015 با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی و نرم افزار ENVI می باشد. در این راستا ابتدا تصاویر لندست در زمان های مورد نظر تهیه گردید. با استفاده از روش های حداقل فاصله، ماهالانوبیس، حداکثر احتمال و درخت تصمیم و با اعمال سه شاخص NDVI، EVI و SAVI تصویر سال 2016 طبقه بندی شد. سپس با ارزیابی دقت توسط ضریب کاپا و صحت کلی، بهترین روش طبقه بندی استخراج گردید. در نتیجه سایر تصاویر برای سال های گذشته در بازه زمانی موردمطالعه با این روش طبقه بندی و پنج کلاس تحت عنوان مراتع کم تراکم، نیمه متراکم، متراکم، فاقدپوشش و باغ ها و اراضی کشاورزی با توجه به موضوع موردمطالعه استخراج شد. همچنین نقاط تعلیمی به صورت برداشت زمین و از روی تصاویر به صورت ROI انتخاب شد. نتایج نشان داد که روش درخت تصمیم با اعمال شاخص SAVI، با دقت 73/94 بالاترین دقت را تولید کرد. بدین ترتیب، با اینکه مساحت مراتع کم تراکم و نیمه متراکم در سال 2005 و مراتع متراکم در سال 2010 افزایش پیدا کرده اما در مجموع در طی بازه زمانی 2000 تا 2015، هر سه کلاس مراتع کاهش، البته میزان کلاس فاقدپوشش به میزان قابل توجه و کلاس باغ ها و اراضی کشاورزی به میزان کم افزایش داشته اند. همچنین براساس یافته ها در دوره زمانی مورد مطالعه، رفتار شاخص ها شبیه هم است. از سال 2000 تا 2010 شاخص ها دارای روندی افزایشی هستند اما در سال 2015 از میزان آنها کاسته می شود. ازاین رو می توان گفت طی اقدامات تخریب مراتع به ویژه در مراتع کم تراکم و نیمه متراکم کاهش یافته و بر میزان مناطق فاقد پوشش افزوده شود.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، شهرستان دماوند، پایش تغییرات، پوشش گیاهی، شاخص SAVI
  • فیض الله قنبری، محسن توکلی*، مهدی حیدری، حسن فتحی زاد صفحات 164-180

    در حال حاضر کمبود آب و بیابان زایی از مشکلات جدی در بسیاری از نواحی دنیا محسوب شده که توسعه پوشش گیاهی و رشد محصولات کشاورزی را در معرض خطر جدی قرار داده است. ازاین رو مدیریت صحیح و بکارگیری روش های نوین به منظور افزایش بازدهی آبیاری و در نتیجه بهبود بهره برداری از منابع محدود آب، ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. یکی از این روش ها که اخیرا مورد توجه قرار گرفته، استفاده از افزودنی های مختلف مانند پلیمری و طبیعی است. هدف از این تحقیق بررسی اثر سوپرجاذب های طبیعی و مصنوعی بر عملکرد گونه کهور پاکستانی در شرایط اقلیمی و ادافیکی مناطق خشک استان ایلام به ویژه در دشت محسن آب شهرستان مهران است و موضوعی است که کمتر در این منطقه و به طورکلی در حوزه مناطق خشک و نیمه خشک به آن پرداخته شده است. در این راستا اثرهای افزودنی های طبیعی (خاک برگ و خاک اره) و سوپرجاذب مصنوعی (پلیمر نانوهورسان) بر نهال های کهور پاکستانی با مقایسه میانگین 13 شاخص رویشی و فیزیولوژی در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که اثر منابع تغییرات برون گروهی (تیمارها) بر کلیه صفات مورفولوژی و فیزیولوژی گونه مورد مطالعه به جز در صفات رویشی، ضریب پایداری و شاخص ویژه سطح برگ در سطح آماری پنج درصد معنی دار بوده است. بنابراین به عنوان یک نتیجه گیری کلی، می توان گفت که اکثریت شاخص های رویشی نهال های کهور پاکستانی در اثر استفاده از تیمارهای مورد بررسی بهبود یافته است، بنابراین اضافه کردن افزودنی های طبیعی و غیرطبیعی در این منطقه و مناطق مشابه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سوپرجاذب، کهور پاکستانی، خاک اره، بقایای گیاهی، مهران
  • رویا وزیریان، علی اکبر کریمیان*، مهدی قربانی، سید علیرضا افشانی صفحات 181-194

    تحلیل شبکه اجتماعی و تعیین کنشگران کلیدی در سیستم های اجتماعی یکی از اقدامات ضروری برای مدیریت پایدار منابع طبیعی محسوب می شود. هدف از این پژوهش ارزیابی سرمایه اجتماعی، جایگاه و روابط کنشگران در شبکه تبادل اطلاعات و شناخت کنشگران کلیدی در سه روستای استاج، برزو و ایزی موجود در منطقه سبزوار می باشد. بدین منظور، ابتدا از روش مطالعات کیفی، رویکرد پیمایشی، روش مشاهده مستقیم و مصاحبه جامعه هدف شناسایی گردید. بر اساس نتایج حاصل از محاسبه شاخص مرکزیت بینابینی، درجه ورودی، خروجی و مجاورت در ماتریس اعتماد و مشارکت در آبیاری در سه روستای مورد بررسی، نقش و موقعیت کنشگران در شبکه تعیین و کنشگران کلیدی در شاخص های مذکور شناسایی شدند. نتایج حاصل نشان داد کنشگران کلیدی از جایگاه اجتماعی، اقتدار و نفوذ بالایی برخوردار بوده و نقش کنترلی و واسطه گری را در روستا به عهده دارند. در نتیجه می توانند به عنوان قدرت اجتماعی و رهبران محلی در فرایند تصمیم گیری و ساماندهی شبکه، هماهنگ کردن افراد، برقراری ارتباط بین سایرین، دستیابی به منابع و اطلاعات و سرعت تبادل آنها، حل اختلافات و درگیری ها، توسعه اعتماد در شبکه و در نتیجه افزایش سرمایه اجتماعی نقش اساسی ایفا نمایند. افزایش میزان سرمایه اجتماعی به عنوان کلیدی ترین ابزار مدیریتی موجب استقرار مدیریت پایدار منابع طبیعی خواهد شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شاخص مرکزیت، قدرت اجتماعی، اعتماد، مشارکت
|
  • Eshagh Omidvar, Hossein Arzani *, Saeed Mohtashamnia, Seyed Akbar Javadi, Mohammad Jafary Pages 1-10

    Regardless of rangeland plant production, it is not possible to plan and manage livestock and rangeland. Attention to rangeland forage production is essential for efficient and effective rangeland management. This importance is determined by identifying the relationship between forage production of plants and climatic variables which affect them in the field. For this purpose, the annual forage production values of rangeland index species were measured in Omidabad Eastern site during the years of 1998-2008 for 10 years in the national plan for rangeland assessment of different climatic zones and their re-measurement during the years of 2017-2018 for two years by cutting and weighing in 60 random plots of two square meters along four 300-meter tracts. The amount of rainfall and monthly temperature in this time interval were also calculated using the data of Abadeh meteorological station in all months separately each year. The amount of annual dry forage production of each species as a dependent variable and the amount of rainfall and temperature calculated as independent variables and relationships between them were investigated using a linear multivariate regression program in SPSS software. The results showed that rainfall, winter, and fall temperatures had a significant effect on species production and spring rains as well as the temperature of the growing season, in April and May, alone did not affect the forage production of the species and based on the results research, with the availability of rainfall and temperature data, the annual forage production of the studied species and the annual production of the coming years can be estimated with high accuracy.

    Keywords: rainfall, temperature, forage production, steppe regions, Fars
  • Fatemeh Gholami, Tayebeh Mesbahzadeh, Gholamreza Zehtabian * Pages 11-20

    Drought and dust are some of the atmospheric hazards that have affected the western and southwestern regions of the country for many years due to various factors. The recent droughts have had a significant impact on the emergence and intensification of dust. Therefore, studies related to it are considered important. In the current study, temporal and spatial fluctuations of meteorological drought and dust in Khuzestan province were examined on a monthly, seasonal and annual time scale. Drought estimation was possible using standard precipitation-evapotranspiration index (SPEI) and estimation of dust occurrence based on phenomenon codes 07 and 09 with a field of view of less than one kilometer. To ensure the adaptation of drought to the abundance of dust, a Pearson correlation was established between the two phenomena. The results of correlation showed a direct and significant relationship between meteorological drought and the number of dusty days in the province. The most correlation is in February, July, June, August, and May. The highest level of significance is attributed to the winter and summer and then spring. Cross-correlation also showed that the events of the dust simultaneously and one month later are more affected by the drought.

    Keywords: Meteorology drought, precipitation-evapotranspiration index, phenomenon codes, Pearson correlation
  • Mahshid Souri, Tayebeh Alibeygy *, Mehdi Erfanian, Javad Motamedi, Rostam Khalifezadeh Pages 21-33

    Gross primary production is one of the key factors for understanding growing grassland conditions and rangeland monitoring. The present study aims to introduce an improved index based on the primary GDP and NDVI vegetation index of MODIS. In this regard, field operations were carried out in May, simultaneously with the growth of vegetation in the Rasin basin of Kermanshah province. In each of the types, reference areas were determined, and six (100-meter) transects were deployed in each of the representative points. Along each transect, five plots were placed at a distance of 20 meters, and a total of 84 transects and 420 plots were used in the field. Information such as rangeland type and actual fresh forage (AFY, kg/ha) were determined in the Rasin basin. In general, three types were identified in the field. Modified primary GDP data were calculated and validated with the measured data in the Rasin basin of Kermanshah province. The results showed that, in type 1, with R2 equal to 0.77 Ss index of gross primary production of NDVI as an improved index, in type 2, Ss index of primary production of NDVI with R2 0.73, in type 3, Ss index of gross primary production NDVI with R2 equal to 0.71, and finally, for the whole rangeland type, Ss index of gross primary production of NDVI with R2 equal to 0.51 was determined as the improved index. The results also showed that the modified primary GDP data is an acceptable indicator for monitoring grasslands. The accuracy of estimating rangeland production based on the Ss index of gross primary production of NDVI was 80%. The statistical results of comparing the estimated values with field observations indicate the acceptable accuracy of statistical models in estimating production. Also, since MODIS data is available twice a day, the improved index can supply the real need for rangeland monitoring on a regional scale.

    Keywords: Rangeland production, gross primary production, NDVI, vegetation fraction
  • Mashaallah Mohammadpour *, Mohammadreza Tatian, Reza Tamartash, Jafar Hoseinzadeh Pages 34-54

    Rangelands beneath the forests of Dalab in the northwest of Ilam are grazed from May to November. To investigate the grazing behavior and determine the dependence of livestock on forage resources, three goats and three Kurdish sheep were randomly selected from three herds in the area, and by installing a GPS device on them, information on the distance and movement time of livestock were recorded every month. Maps of geological formation, slope, altitude, land use, and landform were prepared, and monthly GPS information was combined with the maps. The evaluation of forage production was carried out in 27 plots of forest floor and 25 samples of trees and shrubs. The results showed that the goat had an average daily mobility of 7.7 km and a distance of 2.6 km for grazing; but these figures for sheep are 7.8 and 1.9 km, respectively. It was also found that goats were more present in the altitude of 1400 to 1500 m and sheep in the elevation of 1300 to 1400 m. Livestock were more prone to grazing on the forest floor, and they preferred slopes of less than 30%, hill form, and Pabdeh geological formation. Comparison of grazing, moving, and stopping times showed no difference between the types of grazing in terms of grazing behavior, but there were differences between the types of activity (movement, stopping, and grazing) in different months.  Examination of the grazing behavior of the livestock using video recording revealed that the livestock spent about 33 to 36 minutes on grazing, three to five minutes on stopping, and 12 to 14 minutes on grazing without movement.  Finally, it was found that about 50% of the relative forage production was from forest floor grasses, 34% forest trees, and 10% sub-forest farms; therefore, livestock ration dependence on forest floor grasses is about 61 %, forest trees 25 %, and forest floor farms 7 %.

    Keywords: Grazing behavior, under the forest floor, Slope, elevation, geological formation
  • Mohammadamin Soltanipour, Ehsan Zandi Esfahan * Pages 55-68

    To determine the nutritional value of five halophytes, Aeluropus lagopoides, Atriplex leucoclada, Desmostachya bipinnata, Halopyrum mucronatum, and Halocnemum strobilaceum, this study was conducted in 2016 in Hormozgan province. Plant samples were collected in three phenological stages including vegetative growth, flowering and seeding, and eight forage quality traits (CP, DMD, WSC, ADF, CF, NDF, ME and ash percentage were measured. Data analysis of variance was performed as a factorial experiment in a completely randomized design and the means were compared with Duncan's multiple rsnge test in SPSS software. The results showed that the effect of species for all traits, the effect of phenological growth stages for four traits: (CP), (DMD), (ash), and (ME), and the interaction effect of species and phenological growth stage were significant for all quality indicators except (WSC). The highest forage quality was obtained at vegetative growth stage and Atriplex leucoclada was superior to other halophytes in terms of nutritional value. Therefore, the use of this native species instead of non-native ones of this genus is recommended in rangeland improvement of areas with similar rainfall.

    Keywords: nutritional value, Halophytes, phenological stage, forage quality, Hormozgan province
  • Sedigheh Zarekia *, Naser Baghestani Meybodi, Alibeman Mirjalili, Mohammadreza Ahmadi Roknabadi Pages 69-81

    To investigate the effect of biomechanical methods on increasing the vegetation in arid areas, three regions (Ashkezar, Ghahar, and Chahmatk of Ardakan) in Yazd province were selected. Statistical sites were determined within the scope of rainfall storage operations and outside it (control), and at the end of the growing season (May 2018), a survey was conducted. To do this, in each area, 100 plots of 9 square meters (3*3) at a distance of 12 meters from each other and along five transects of 300 meters, which were considered in parallel and at a distance of 100 meters from each other were placed. In each plot, canopy cover percentage and density of different species were measured. Data were compared with a t-test. The results indicate an increase in the canopy within the furrow and crescent. The canopy average in the Ashkezar and Chahmatk of Ardakan rangelands in the rain storage region increased from 2 to 3% compared to the control area. Also, an increase in the density of different species was observed in the precipitation storage area. However, sowing has been done only in the year of rainfall storage. In general, due to vegetation status and plant density by species segregation, performing remedial storage operations along with seeding using Artemisia sieberi and Salsola tomentosa species can be successful for desert rangelands with less than 100 mm of rainfall.

    Keywords: Range management projects, plant parameters, rangeland management, Yazd province
  • Yaser Ghasemi Arian *, Hosein Azarnivand, Ali Tavili Pages 82-92

    The search for the technical perspectives of the country's natural resources management depicts the important fact that management approaches play a very important role in the protection, rehabilitation, and sustainable use of these resources. In this regard, the present study was conducted to evaluate and compare the ecological indicators of rehabilitated rangelands under two types of ecological-oriented and socio-ecological-oriented management approaches. For this purpose, the international carbon sequestration project and the desertification project of Sarbisheh plain were selected as two projects with socio-ecological-oriented and ecological-oriented management approaches, respectively. Then, in the executive scope of each project, three types of rangeland improvement operations, including plantation, crescent construction, seeding, and sowing were selected, and the percentage of vegetation, the amount of forage production, and carbon sequestrated in the soil were the basis for evaluation and comparison. Vegetation was measured by the linear transect placement method, production amount was measured by the double sampling method, and soil carbon was measured by Wallace and Blake method. The results of the analysis of variance showed that the interaction between the type of management and corrective operations on the value of ecological indexes was a significant difference at (p < /em><0.01). The highest value of indexes was observed in social-ecological-oriented management based on plant operations, and the lowest value was observed in ecological-oriented management under the same activity. The results show that capacity building, institutionalization, and real participation of the local community in all stages of planning, implementation, monitoring, and operation of these areas, in the socio-ecological management approach, bring more success in improving the index of ecological rangelands.

    Keywords: Ecological assessment, Ecological-oriented, social-ecological-oriented management, international carbon sequestraion project, South Khorasan Province
  • Ali Tavili *, Hamed Eskandari Damaneh Pages 93-105

    Seed germination is usually the most critical factor in determining the success or failure of plant establishment. The most important environmental factors affecting germination, establishment, and growth of plants are temperature and humidity, which have significant effects on germination characteristics such as germination percentage and rate. For this purpose, to determine the cardinal temperatures of seed germination in Ziziphus spina-christi, in vitro experiment, the germination characteristics of the seeds of this plant at different temperatures were evaluated in a completely randomized design with four replications. Germination response was assessed at the constant temperatures of 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, and 45°C. The cardinal temperatures for the germination of Ziziphus spina-christi seeds were fitted using germination rate and by three models including the beta, segmented, and dent-like models. To select the superior model and measure the accuracy of the model in describing the germination rate of Ziziphus spina-christi seeds for temperature, the statistics of root mean square (RMSE) and coefficient of determination (R2) were used. Accordingly, a higher R2 and a lower RMSE represent a closer correlation of the model with reality.  Based on the results, these statistics were better for the segmented model than the other models, so that they were 0.0004 and 98% for this model, respectively. Therefore, based on the segmented model, which was known as the superior model, the basal temperature, the optimum and maximum germination rate of this plant were calculated to be 8.6, 34.3 and 49 ° C, respectively. Then, the response of germination and seedling growth of Ziziphus was explored in another experiment to different levels of salinity and drought stresses at the optimum temperature.  In this experiment, the seed germination was studied at four levels of salinity and drought stresses with osmotic potentials of 0, -2, -4, -6, -8, and -10 bars. The results of this experiment showed that salinity and drought stress reduced the germination percentage and rate of Ziziphus spina-christi seeds. Germination percentage for control was 97% while in -10 bar salinity and drought stress was 16% and 0, respectively. In addition, compared to drought, seed germination showed more sensitivity to salinity stress.

    Keywords: Ziziphus spina-christi, germination percentage, germination rate, Beta model, Dent-like model, Segmented model
  • Shahram Banedjschafie *, Mohammad Khosroshahi, Leila Kashi Zenouzi, Aliashraf Jafari Pages 106-117

    To replace oil mulches, this study examined the effect of degradable non-oil mulch under the brand name Nucleus (MA-19). This research assumed that the application of the mentioned mulch in biological stabilization projects has no adverse effects on seed germination and seedling growth. The effect of mulch was studied on the establishment of Haloxylon persicum and Nitraria schoberii in a pot experiment in weather conditions of Research Institute of Forests and Rangeland in Tehran, Iran in 2017-2019. Before the experiment, the seed germination test was made to ensure seeds which having standard germination. After determining the germination percentage of seeds (85-90%), seeds were planted in the greenhouse. Then, the soil surface of the pots was sprayed with mulch for comparison with the control. On the other hand, in potting experiments, which were in the form of planting seedlings, after placing the seedlings in the pot, the soil surface was sprayed with the mentioned mulch. The irrigation of the pots was uniform and equal to the field capacity of the soil and based on the soil moisture curve, which was done only once a month, depending on the weather conditions and temperature. Statistical test and comparison of means according to t-test results showed that mulch treatment did not have any negative effects on germination, viability, height, and diameter of seedlings, and in this regard, used mulch behaves as a control treatment (without mulch).

    Keywords: seedling height, germination, diameter seedling, viability, petroleum mulches
  • Mohammad Abolghasemi, Hannaneh Mohammadi Kangarani *, Hosein Azarnivand, Mohammadali Emami Meybodi Pages 118-128

    Rangelands are composed of different plant species with different vegetative characteristics that have a certain grazing value. Hence, the grazing livestock also shows a special grazing behavior according to it. Without knowing these behaviors, planning and managing rangelands and livestock is not possible. This research was carried out on camel herds in the rangelands of the Tabas desert from 2015 to 2017. Parameters such as grazing time, rest time, livestock movement time, distance traveled, and livestock movement speed were examined by GPS. The results showed that in spring, summer, fall, and winter, grazing time, livestock movement time, distance traveled, livestock movement speed at (p < /em><0.01), and rest time at (p < /em><0.05) were significantly different. The highest grazing time (342 minutes), rest time (119 minutes), and distance traveled (21.66 km) by camels in the studied rangelands were in summer and the lowest in winter. The highest speed (2.12 km/h) and travel time (359 minutes) were in spring and the lowest in winter. Therefore, knowing the mentioned parameters will help the rangeland management in determining the appropriate time for the camel to move in the rangeland and will increase the livestock performance.

    Keywords: Grazing time, Livestock, Range management, grazing value, rest time
  • Hasan Ghelichnia *, Mohammad Fayaz, Hajar Nemati Pages 129-137

    In the program of increasing forage production, it is necessary to collect information about the establishment of forage plants. In this regard, the native population's seeds of sainfoin (Onobrychis altissima.) were collected to study different rangeland cultivation methods from the rangeland areas of Baladeh Noor watershed in Mazandaran province in 2013 and at the research station of Poshtkooh with an average 320 mm of rainfall in a cold semi-arid climate. The cultivation were in two forms: seeding and seed scattering treatments, which were performed on spring and fall sowing in the form of split plots based on the randomized complete block design in three replications. The main treatment of the experiment was date of rangeland cultivation and the sub-plot was (seeding and seed scattering). Factors studied included plant height, canopy cover, seed production, plant production, and establishment percentage. The results show a significant difference between sowing and in spring and fall for the studied factors (plant height, canopy, production, seed and species production. Seeding method in fall had the highest values of the studied factors. Therefore, it is possible to improve the rangelands of similar climatic zones with sainfoin by sowing to increase forage production and direct grazing.

    Keywords: Onobrychis altissima, seeding, seed scattering, spring, fall sowing
  • Mohammadreza Shahraki, Ahmad Abedi Sarvestani *, Abdolrahim Lotfi Pages 138-150

    Adverse climate change, drought, and floods have a negative impact on natural resources, crops, and livestock production as the main sources of livelihood for the villagers. Therefore, it is important to study the perception of rural communities about the occurrence of climate change and its relationship with a sustainable livelihood. The present study was conducted for this purpose by descriptive-survey research method. In this study, 297 residents Age 35 years and older in 10 villages of the Oghan watershed in Golestan province were surveyed. The data collection tool of the questionnaire was developed by the researcher; its content validity was confirmed using the opinions of university academics and natural resources experts. The results showed that age, number of livestock, history of animal husbandry, length of stay in the village, and income of individuals with their perception of the symptoms of climate change have a positive and significant relationship. Findings of structural equation model evaluation showed a causal relationship between the perception of the occurrence of climate change symptoms and individuals' livelihood changes so that with increasing awareness of villagers about the occurrence of climate change symptoms, their livelihood is facing more changes.

    Keywords: Local community, Climate change, Livelihoods, Vulnerability, Golestan Province
  • B. Karimi Mofarah, M. Ghavam*, A. Abdeh Kolahchi Pages 151-163

    Monitoring the changes in the rangelands makes it possible to make informed decisions about the application of management and protection plans. The purpose of this research is to monitor the changes from rangelands in the five-year period from 2000 to 2015 using geographic information systems and ENVI software. In this regard, Landsat images were first prepared at the specified times. By using the Minimum Distance, Mahalanobis, Maximum Likelihood, and Decision Tree, three NDVI, EVI, and SAVI indicators were modeled in 2016. Then, the best classification method was obtained by evaluating accuracy by Kappa coefficient and overall accuracy. As a result, other images for the past years were classified by this method and five classes were classified as low-density, semi-collimated, dense, non-covered, and gardens, and agricultural lands according to the subject. Educational points were also selected for both land surveying and ROI. The results showed that the tree of decision-making with the SAVI index yielded the highest accuracy with a precision of 94.73. Thus, although the area of low density and semi-dense pastures in 2005 and dense pastures in 2010 has increased, overall, during the period 2000 to 2015, all three classes of rangelands decreased. The attention and the class of gardens and agricultural lands have increased at a low level. Based on the findings of the study period, the behavior of the indicators is similar. From 2000 to 2010, the indicators were incremental, but in 2015, they decreased. Hence, it can be said that during the destruction of rangelands, the amount of non-covered areas has increased.

    Keywords: Remote sensing, Damavand County, monitoring of changes, vegetation, SAVIIndex
  • Feizollah Ghanbari, Mohsen Tavakoli *, Mehdi Heydari, Hasan Fathizad Pages 164-180

    Nowadays, water scarcity and desertification are serious problems in many parts of the world, which puts the development of vegetation and the growth of agricultural products at serious risk. Therefore, proper management and application of new methods to increase irrigation efficiency and thus improve the utilization of limited water resources is an inevitable necessity. One of these methods that have been considered recently is the use of various additives such as polymer and natural. This study aimed to investigate the effect of natural and artificial superabsorbents on the performance of Prosopis Juliflora in climatic and edaphic conditions of arid areas of Ilam province, especially in Mohsenab plain of Mehran city, and it is an issue that is less addressed in this region and in general in the field of arid and semi-arid regions. In this regard, the effects of natural additives (Humus and Sawdust) and artificial superabsorbent (Nanohursan polymer) on Prosopis juliflora have been compared by comparing the average of thirtheen vegetative and physiological indexes in a completely randomized block design. The results of this study showed that the effect of superabsorbents (treatments) on all morphological and physiological traits of the studied species except for vegetative traits, stability coefficient, and specific leaf area index was statistically significant at p < /em>< 0.05. Therefore, as a general conclusion, it can be said that the majority of growth characteristics of Prosopis juliflora have improved due to the use of the studied treatments, and therefore, the addition of natural and unnatural additives in this region and similar areas is recommended.

    Keywords: superabsorbent, Prosopis juiliflora, humus, sawdust, Mehran
  • Roya Vazirian, Aliakbar Karimian *, Mehdi Ghorbani, Seyed Alireza Afshani Pages 181-194

    Social network analysis and identification of key actors in social systems is one of the necessary measures for the sustainable management of natural resources. The purpose of the present study is to evaluate the social capital, status, and relationships of actors in the information exchange network and their structural pattern and to identify key actors in the three villages of Estaj, Borzu, and Izi in Sabzevar. For this purpose, first, qualitative studies of survey approach, direct observation method, and target population interview were identified. Based on the results of calculating the intermediate centrality index, the degree of input, output, and proximity in the trust matrix and participation in irrigation in the three villages studied, the role and position of actors were identified, and key actors were identified in these indexes. The results showed key actors have a high social status, authority, and influence and play a role of control and intermediary in the village. As a result, they can as social power and local leaders play a key role in the decision-making and networking processing, coordinating individuals, communicating with others, accessing resources and information, and speeding up their exchange, resolving disputes and conflicts, trust in the network and thus increase social capital. Increasing the amount of social capital as the key management tool will lead to the establishment of sustainable management of natural resources.

    Keywords: social capital, centrality index, social power, trust, participation